foto Driversweb.cz

Setkání veteránů, Praha-Bubeneč 28.4. – galerie

Datum článku: 4.5.2012 | Autor textu: Jan Svoboda

Skromná akce pořádaná ve spolupráci Autosekce Praha s muzeem Staré čistírny odpadních vod v Bubenči, která se konala minulou sobotu, byla velmi příjemným setkáním historických aut v rodinné atmosféře. U toho jsme nemohli chybět.

Zhruba pět let trvá udělat z malého setkání zavedenou davovou akci. Setkání u Staré čistírny bylo teprve druhé v pořadí, konané navíc v termínu několika dalších akcí, přesto se v areálu muzea sjelo několik okouzlujících aut.

Vedle enklávy Škodovek také jejich předchůdce z továrny Laurin&Klement, nejstarším čestným účastníkem byl Renault z roku 1903. K vidění byla i dvouválcová dvoutaktní IFA F9, předchůdce Wartburgu 311, skupina tří kachen 2CV nebo i náš testovaný knedlík, s nímž jsme se vetřeli na akci pod rouškou shonu při parádní jízdě.

Ozdobou akce byl RR Silver Shadow 1973, nejspíš nejpohodlnější a rozhodně nejpovýšenější auto světa, Mercedes 250 SE coupé z konce šedesátých let s naprosto fantastickým lakem a šestiválcový E-Type, jehož krása prostě vyráží dech i po letech. Pro obdivovatele youngtimerů bylo k dispozici krásné Porsche 928S.

Krásy téhle nesourodé, ale fascinující skupiny, mohli obdivovat diváci při cestě konvoje z Bubenče přes Císařský ostrov kolem Stromovky a hlavně při jeho defilé před holešovickým výstavištěm. Je vždycky zábava pozorovat, jak podobně výjimečná auta na lidi působí – od nevěřícných pohledů, pře zírání, mávání, detailní okukování až po společné focení u nezapomenutelných čtyřkolových lákadel. Před výstavištěm se skutečně srocovaly davy, aby si mohli skupinu prohlédnout. I automobiloví dědečkové by měli vyjíždět co nejčastěji a rozdávat radost v ulicích.

Za rok bude určitě další pokračování akce, která zase nabude na své velikosti, tak sledujte naše stránky a nezapomeňte dorazit, až uvidíte naši pozvánku! A zatím se skočte podívat do muzea Stará čistírna, které je svým historickým odkazem, klidným prostředím a tajemnými katakombami skutečně hodno vidění.

Další fotografie v galerii pod článkem.

Foto: autor

Galerie

Komentáře