foto Driversweb.cz

Mazda MX-5 1,5 SKY-G – totální řidičská radost

Datum článku: 11.11.2017 | Autor textu: Martin Jánský | Autor fotografií: Jiří Čermák

Řidičská auta nevymřela! Jednoduchý a přátelský roadster vás na okresce pobaví víc než sporťáky se stovkami koní ověnčený rekordy z Nürburgringu.

Je půlka října, na teploměru deset stupňů a všechno halí tajemná mlha. Sotva ideální počasí na projížďku roadsterem. Ale já si prostě nemůžu pomoci. Mám staženou střechu a vyhřívání sedačky naplno, už dvě hodiny brázdím křivoklátské okresky a mám pusu od ucha k uchu. Tohle auto je prostě čirá řidičská radost!

Poznal jsem to už po usednutí. Perfektní pozice za volantem, střechu stáhnu dvěma jednoduchými pohyby, všechno mám dokonale po ruce, prošlápnu plyn a motor hned radostně zavrčí, zařadím jedničku… a jsem zamilovaný! Krátká dráha, přesný chod, mechanický pocit – jo, přesně kvůli takovým převodovkám skutečně stojí za to zachraňovat manuály. Hned po rozjetí je navíc z řízení, podvozku i motoru cítit pravé nadšení pro jízdu, takže se okamžitě pochechtávám.

To samozřejmě není náhoda, protože tohle má Miata v genech už od představení první generace v roce 1989. A právě originální NA (srovnání všech generací v TESTu ZDE) posloužilo za vzor pro nové ND – oproti NC (redakční TEST ZDE) se totiž zmenšovalo a odlehčovalo (což je pravý opak dnešní evoluční praxe) a výsledkem je auto, které je podobně velké jako čtvrt století starý předchůdce a jen o dva Big Macy těžší. Naprostý zázrak!

Také jízdní projev je NA hrozně blízký. Po sportovnějším NC udělala Mazda krok zpět k ryzí řidičskosti – ND je tedy ještě víc o emocích a propojení, spíš než o rychlosti a časech na kolo. Vaše dlaně i zadek vám dodají spoustu důkazního materiálu – všechny změny přilnavosti, povrchu a zatížení, všechny přenosy hmoty perfektně cítíte a vnímáte. Podvozek je dokonale vyvážený, perfektně poddajný, přátelský a přizpůsobitelný.

Proto vůbec nevadí, že ji pohání skromná patnáctistovka. Upřímně jsem se bál, že bude pro řidičská auto trochu moc mdlá a podměrečná. JAK JSEM SE MÝLIL! Vůbec nechápu, jak dokázali motoráři Mazdy proměnit nenápadný, tichý a ekonomický agregát z Mazdy3 v tohohle nadšeně točícího a jadrně vrčícího čertíka, ale hrozně mě to baví. Svých nijak světoborných 130 koní odevzdá v 7000 otáčkách, dost síly však má už od začátku otáčkoměru, středním pásmem se jen prožene a nahoře vám krásně zazpívá do tempa. Kdo potřebuje dvoulitr?!

Samozřejmě těch 30 koní a 50 Nm navíc určitě poznáte, jenže ve tvrdých číslech je to sekunda na stovku a deset kilometrů v maximálce za cenu půl metráku hmotnosti navíc a pár desítek tisíc (podle výbavy) navrch. Navíc o rychlosti tohle auto fakt není, vůbec ji nepotřebujete. Proto patnáctistovka na příjemné svezení bohatě stačí a její nadšení je nakažlivé. K tomu máte nebe nad hlavou, lidé se za vámi otáčejí a ostatní řidiči „nahoře bez“ vás nadšeně zdraví. Lepší už to ani být nemůže.

No, vlastně by mohlo. Miniaturní balení ND bohužel znamenají, že se do ní lidé nad 175 cm špatně vejdou – hrana skla je totiž nízko a nepříjemně blízko, takže vám přes ni bude foukat na lebku nebo budete hlavou dřít o nataženou střechu. Taky si není kam odložit mobil, aby nelétal po kabině, kufr je mrňavý a držáky na pití vyloženě směšné…

Ale mně je to úplně ukradené! Kroutím volantem, tančím po pedálech, šmrdlám řadičkou sem a tam a strašně mě to baví. A je úplně jedno, jestli se jen tak ploužím, svižně pospíchám nebo to drtím na krev, pořád se musím pochechtávat a žasnout nad tím, jak je Miata vyvážená, přátelská, hravá a nadšená. Tohle je skutečná řidičská radost. Už nechci vystoupit, chci jen jezdit. Navždycky!

Foto: Jiří Čermák

 

Potěšilo nás: Zklamalo nás:
+ Absolutní řidičské potěšení – Bez LSD na limitu kousavá   
+ Nakažlivě nadšený motor a skvělá převodovka    – Už příliš mrňavá
+ Přátelská ovladatelnost a přizpůsobivost  
+ Patnáctistovka stačí a vyjde lacino  
+ Nebe nad hlavou  

Technické parametry vozidla Mazda MX-5 1,5 SKY-G 130:

Základní cena vozu

629 900 Kč

Motor

řadový čtyřválec

Uložení motoru

vpředu podélně

Objem

1 496 cm3

Výkon

96 kW (131 koní) při 7 000 ot./min.  

Točivý moment

150 Nm při 4 800 ot./min.

Hmotnost

1 090 kg

Výkon/hmotnost

120 koní/t

Zrychlení 0−100 km/h

8,3 s

Max. rychlost

204 km/h

Převodovka

manuální, 6 rychlostí

Poháněná kola

zadní

Spotřeba kombinovaná

6,0 l/100 km

Objem palivové nádrže

45 l

Zavěšení přední nápravy

McPherson

Zavěšení zadní nápravy

víceprvkové zavěšení

Rozměr pneumatik

195/50 R16

Délka

3 915 mm

Šířka

1 735 mm

Výška

1 225 mm

Rozvor náprav

2 310 mm

Objem zavazadlového prostoru 

130 l

Galerie

Komentáře