foto Driversweb.cz

Hyundai i20 1,2 FL – rozsypávač nákupů

Datum článku: 16.1.2013 | Autor textu: Martin Jánský

Správná malá auta mají být nejen praktická, ale hlavně zábavná, a tahle malá potvůrka taková prostě je. Po Genesisu nejzábavnější auto v nabídce Hyundai. Nevěříte? Naskočte si, svezeme vás!

Začnu tenhle test na tom nejdůležitějším místě – v kufru. Má objem 295 litrů, praktický tvar a snadný přístup i přes vyšší hranu. A momentálně je plný poházených rohlíků, kelímků s jogurty, balíčků sýra, jablek a dalších věcí, které se mi vysypaly při jízdě z obchodu z igelitek. Už zase, sakra! Ne snad, že bych neuměl dát pár tašek do auta, to jen tahle malá věc mě vždycky po usednutí dokáže rozdovádět a nutí jet jako idiota – vytáčet motor, ostře brzdit, řezat kruháky, přejíždět z pruhu do pruhu… Mrňavý Hyundai i20 se mnou za volantem zkrátka letí městem jako hyperaktivní veverka po osmi red bullech. A přesně takhle se pozná skvělé malé auto od pouze dobrého – když ve městě ožije a dokáže se chovat trochu jako chuligán. A hlavně tím dokáže pobavit.

Takže jsem po cestě z nákupu vybral delší trasu a brouzdal prostě uličkami Prahy, jak mě právě napadlo. Podvozek si i přes svou jednoduchost statečně poradil se všemi nástrahami povrchů (dilatační spáry, ostré zlomy, tramvajové pásy, dláždění, mimoúrovňové kanály... všechny krásy matičky stověžaté), vždy působil pohodlně a navzdory své výšce stabilně (jen si vzpomenu na houpavý Peugeot 208 a hned mi podvozek i20 přijde ještě šikovnější). Hbitě jsem se proplétal křivolakými uličkami za nebojácného vrčení motoru, který kolem čtyř tisíc opravdu ožívá a žene se k červenému poli s nadšením juniorského hot hatche. Jasně, je to dvanáctistovka s pouhými 84 koňmi, takže se žádné sportovní zrychlení nekoná, ale s prázdným autem dokáže vitální motor cvičit docela sympaticky.

Zábavnost i20 není dána tím, že by se nějak skvěle řídila. Vlastně jsem po nasednutí spíš trpěl – legračně vzpřímený a vysoký posaz typický pro všechna malá městská auta, sedačky bez bočního vedení, přeposilované brzdy, řazení gumové, pedály příliš daleko od sebe pro meziplyny. Řízení je zcela bez citu, navíc hodně lehké s dlouhým převodem (díky tomu má perfektní městský rejd) a volant má silnou tendenci se sám vystřeďovat, takže se s ním v každé zatáčce musím tak trochu prát. Jenže překvapivě to vůbec nevadí, i nezapomenutelní historičtí mrňousové byli plní kompromisů. Nejdřív jsem se spořádaně ploužil městem a řadil hned ve dvou tisících, v padesáti jsem tam už měl pětku, motor se jen líně převaloval a tiše ševelil, spotřeba se díky tomu pohybovala pod pěti litry na sto a i20 působila pohodlně a relaxovaně. To dokonale simuluje řidičský styl budoucích spokojených majitelů, ale rozhodně to nenaplňuje mé zkušební poslání.

Takže podřadit o dva kvalty, pedál na podlahu a vzhůru s mrštnou klaunskou rybkou trochu provětrat líné městské kapry. I díky rozverné odezvě na plynový pedál pramení nejvíc nadšení i20 právě z točivého motoru, který ze sebe maximum vyplivne až těsně před omezovačem. Jeho zapálení pro věc je prostě nakažlivé. Zdatně mu sekunduje podvozek, polomrtvé řízení a pedály najednou nepřekáží, s přesnou rukou se přidá do hry také řazení, a když správně natočím podrážku boty, i ten meziplyn špičkou najdu. Jako děti na pískovišti, co místo dupání po bábovičkách toho druhého spojí své síly při společné stavbě hradu z písku. Na oblíbené okresce, jejíž topologii dokážete popsat do nejmenšího detailu i ze spaní, dostává náznak sportovního talentu i20 vážné trhliny, ale v neznámém provozu, kde nejdete až na limit jeho schopností, dokáže opravdu okouzlit.

Létám po městě, drze se proplétám mezi auty, ždímám motor. Chvíli visím za basově brumlající Imprezou STi a ladím své řazení s jejím, abych docílil dokonalého efektu přesamplování zvuku dvanáctistovky. Malý Hyundai má ale přeci jen kratší kvalty, i ve třiceti bych tam nejraději kopnul jedničku, aby motor zavyl, tak jich využívám a rézu nechávám v prachu. Mrknu na palubní počítač, na ukazateli průměrné spotřeby svítí 5,4 litru. JENOM?! To se jako málo snažím? Spíš je to ten nejlepší důkaz úspornosti motoru, jaký vám můžu dát. Na dálnici vyskočí spotřeba výš, ale větší problém je pouze pětirychlostní převodovka a motor vytočený přes čtyři tisíce, kdy i20 začíná být přeci jen poněkud hlučná. Tohle je asi jediná věc, co umí Citigo/Up/Mii lépe.

Jenže na rozdíl od koncernových trojčat si nebudete připadat ošizeně. Hyundai i20 působí bytelněji a dospěleji, může mít třeba ovládání všech elektrických oken přímo u řidiče. Taky může mít opěrku lokte pro řidiče (která je však tak úzká, že je prakticky k ničemu). A tempomat. Dále taky USB a AUX konektivitu, vyhřívání sedaček, bezklíčový vstup i startování, automatická světla i stěrače, automatickou klimatizaci s chlazením přihrádky spolujezdce. A parkovací senzory s couvací kamerou ve zpětném zrcátku. Jen navigace chybí, jenže v téhle třídě stejně frčí levné přenosné systémy. Náš testovací kousek byl z demonstrativních důvodů vybaven až neuvěřitelně luxusně, podobné prvky u konkurence mnohdy ani nenajdete. To je samozřejmě dílo příplatkových balíčků, které mají rozumné cenovky, ale většinu té výbavy stejně nebudete potřebovat. A jak říká staré pravidlo: Malé auto je tím lepší, čím levněji ho koupíte.

A Hyundai i20 nevyjde nijak draho. O nejnižší výbavě ani neuvažujte, o dvacet tisíc dražší Inclusive vyjde výhodněji, protože má navíc klimatizaci, rádio, elektrická přední okna, výškově nastavitelné sedadlo řidiče a přední mlhovky. Hlavně ale dostanete kompaktní auto, které je uvnitř dost prostorné vpředu i vzadu, o kufru nemluvě, byť v rámci třídy jde jen o slušný průměr. Má pohodlnou řidičskou pozici, promyšlenou ergonomii a spoustu odkládacích přihrádek. Umí jezdit pohodlně a až nechutně úsporně, ale také živě a zábavně, když mu jdete po krku. A po faceliftu už konečně nevypadá tolik jako Opel Corsa. 

foto: Jan Svoboda

 

Technické parametry vozidla Hyundai i20:

Stav vozu/rok výroby

nový/2012

Základní cena vozu

249 990 Kč

Hmotnost

1 045 kg

Motor

řadový

Plnění motoru

atmosférické

Uložení motoru

vpředu napříč

Počet válců

4

Počet ventilů

16

Palivo

benzin

Objem

1 248 cm3

Výkon

63 kW (84 koní) při 6 000 ot./min.

Výkon/hmotnost

80 koní/t

Točivý moment

120 Nm při 4 000 ot./min.

Zrychlení 0−100 

12,7 s

Max. rychlost  

168 km/h

Počet rychlostí 

5

Převodovka

manuální

Poháněná kola

přední

Spotřeba kombinovaná

6,1 l/100 km

Spotřeba ve městě

4,9 l/100 km

Spotřeba mimo město

4,2 l/100 km

Objem palivové nádrže

45 l

Zavěšení přední nápravy

McPherson s pomocným rámem a příčným stabilizátorem   

Zavěšení zadní nápravy

tuhá torzní

Rozměr pneumatik

175/70 R14

Délka

3 995 mm

Šířka

1 710 mm

Výška

1 490 mm

Rozvor náprav

2 525 mm

Objem zavazadlového prostoru

295 l

 

 

Potěšilo nás: Naštvalo nás:
+ Pohodlný podvozek – Nepůsobí tolik sofistikovaně
+ Živý motor – Neřídí se vlastně nijak zvlášť dobře   
+ Prostornost a praktičnost kabiny     
+ Radostná nátura  
+ Dostupné možnosti výbavy  
+ Nepůsobí ochuzeně  

 

Hyundai i20

1,2i (84 koní)

Škoda Citigo

1,0 MPI (75 koní)

Fiat Panda 

0,9 TwinAir (85 koní)

Ford Fiesta

1,25 Duratec (82 koní)

0-100 12,7 s

Vmax 168 km/h

4,9 l/100km

0-100 13,2 s

Vmax 171 km/h

4,7 l/100km

0-100 11,5 s

Vmax 177 km/h

4,1 l/100km

0-100 13,3 s

Vmax 168 km/h

5,2 l/100km

cena: 249 990 Kč  

cena: 221 900 Kč

cena:  289 900 Kč

cena: 261 150 Kč

Galerie

Komentáře