foto Driversweb.cz

Mazda CX-5 – městské SUV vyráží do boje

Datum článku: 2.8.2011 | Autor textu: Martin Jánský

Malé SUV si odbude premiéru až příští měsíce ve Frankfurtu, my však už máme první informace a fotky.

Minulý týden se světu ukázala Honda CR-V první fotkou "konceptu", tento týden následuje Mazda, která má však fotku sériového auta, které s CR-V svede boj nejprve na podiích velmi rychle se blížícího Fankfurtského autosalonu, ale následně i na trhu.

CX-5 je prvním produkčním autem navrženým designovým jazykem Kodo a vyrobeným s využitím technologií SkyActiv.

To znamená, že malé SUV bude vypadat dobře, ale poněkud zdrženlivě, nicméně díky moderním materiálům a konstrukčním a výrobním metodám bude šasi o 30 % pevnější a zároveň o 8 % lehčí. Lehčí bude i souprava pohonu všech čtyř kol stejně jako upravená manuální a automatická převodovka, která navíc sníží spotřebu o 1 % díky menším ztrátám v převodech. Jedno procento je sice malé číslo, ale dá vám představu o tom, jak byli konstruktéři při vylepšování a úsporách důslední.

Nové jsou i motory. Dvoulitrový benzín SkyActiv-G je zajímavý zejména kompresním poměrem 14:1, který je mezi benzíny naprosto výjimečný a pomáhá snížit spotřebu. Diesel 2,2 SkyActiv-D má poměr stejný, což je naopak mezi diesely spíše nízká hodnota, ale pomáhá snížit emise NOx, a díky nízkým tlakům ve válcích mohla Mazda použít hliníkovou hlavu, čímž oproti běžné litinové ušetřili dalších 25 kg. Standardem ve všech verzích je i chytrý stop/start systém. Mazda věří, že CX-5 v základní konfiguraci (pohon předních kol, manuální převodovka, úsporný diesel pod kapotou) bude schopna dostat se pod hranici 120 g emisí CO2 na kilometr. Na další informaci se asi budeme muset počkat až do Frankfurtu.

Názor Driverswebu: Chytré technologie a důsledná drobná vylepšení jsou skvělou cestou, jen je škoda, že Mazda upustila od odvážnějšího designu.

Galerie

Komentáře