foto Driversweb.cz

Mercedes-Benz SLK 55 AMG – nejsilněší SLK

Datum článku: 22.8.2011 | Autor textu: Martin Jánský

Atmosférický osmiválec a 420 koní v malém roadsteru. To už by mohlo být zajímavé...

O motoru pro SLK 55 AMG jsme si už říkali, takže opakovat, že půjde o nový motor od AMG, atmosférický osmiválec do V s objemem pět a půl litru, by bylo prakticky nošením dříví do lesa. Taky jsme říkali, že bude mít 420 koní (o celých 60 víc než předchůdce) v 6 000 ot/min a 540 N.m točivého momentu.

Ve spolupráci s automatickou převodovkou AMG Speedshift Plus 7G-Tronic s tak komplikovaným názvem, jako je sama její konstrukce, to bude znamenat stovku za 4,5 sekundy. Dřív bylo území pod pět sekund vyhraženo jen supersportům, vzpomeňte si. Maximální rychlost? Samozřejmě elektronicky omezených 250 km/h, je to přeci němec! Pokud vám to vadí, hezky poproste u AMG a oni vám ho odpojí.

Samozřejmostí je atraktivní AMG bodykit se čtyřmi koncovkami výfuku, díky čemuž ho snadno rozpoznáte od slabších SLK. Součástí AMG kůry je i sportovní podvozek se systémem Direct-Steer pro zlepšení ovladatelnosti a agility, a systém Torque Vectoring Brakes, jenž v průběhu zatáčení aktivuje brzdu vnitřního zadního kola tak, aby se auto rychleji stáčelo k apexu. Příplatkový AMG Handling Package obsahuje ještě tužší podvozek, uzamykatelný diferenciál zadní nápravy, lepší brzdy vpředu a sportovnější volant s Alcantarou.

V interiéru našly místo jen ty nejlepší materiály s nejlepším zpracováním, jak se na moderní Mercedes-Benz sluší. Snadno zaznamenáte inspiraci supersportem SLS, což, přiznejme si, není vůbec špatný vzor pro mladšího brášku.

Střecha je samozřejmě plechová a složí se za méně než 20 sekund, variantou je verze Magic Sky, která má střešní panel také skleněný s možností měnit intenzitu zatmavení.

Nový motor má i chytré vypínání válců, o kterém jsme už také psali. V podstatě jde o to, že mezi 800 a 3 600 ot/min může řídicí jednotka vypnout čtyři válce, čímž se podstatně zlepší spotřeba na výsledných kombinovaných 8,5 l/100 km. Ve městě nebo při pomalém loudání po okreskách to jistě oceníte.

SLK 55 AMG se ukáže už za necelý měsíc ve Frankfurtu a do prodeje se dostane na začátku příštího roku. Cenovku očekávejte na úrovni 1,6 milionu.

Názor Driverswebu: Jestli pojede stejně dobře, jako vypadá, tak se BMW se svým Z4 M bude muset pořádně vytáhnout, aby měli vůbec šanci!

Galerie

Komentáře