foto Driversweb.cz

Citroën DS3 Racing

Datum článku: 24.8.2010 | Autor textu: Adam Špaček

Citroën představil podrobné informace o speciální edici svého ostrého hatchbacku.

Citroën DS3 Racing vychází z nejvýkonnějšího modelu DS3 DSport 150. Nejedná se však v žádném případě pouze o optický tuning. Na zoubek se DS3 Racing totiž podívala závodní divize Citroën Racing a patřičně ji upravila.

Pod kapotou nalezneme 1,6litrový motor THP, který byl ovšem doladěn. Disponuje tak nyní výkonem 207 koní a maximálním točivým momentem  275 Nm. To stačí ke zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,5 vteřiny a maximální rychlost 235 km/h. Na přední kola je pak výkon přenášen pomocí šestistupňové manuální převodovky.

 Změn se dočkal i již tak velmi schopný podvozek. Upraveno bylo nastavení odpružení a byly vyměněny tlumiče. Vepředu i vzadu je DS3 Racing rozšířeno o 30 mm a je o 15 mm nižší. Vyšší výkon budou vepředu krotit čtyřpístkové třmeny s novými kotouči.

Nehrozí ani, že by si vás na silnici spletli s obyčejným DS3. V nabídce budou dvě barevná provedení, perleťově černé s oranžovou střechou a bílé s karbonově šedou střechou. Zároveň se dočkáte i hojného využití karbonu, a to jak v exteriéru, tak v interiéru vozu. Barevné provedení doplňují stejně lakované disky kol, zrcátka, zadní spojler nebo palubní deska.

Pokud máte rádi pohodlí, tak se nemusíte obávat masivního odlehčování. V interiéru najdete vše, co byste mohli potřebovat. V základu tak získáte automatickou klimatizaci, osmireproduktorový hi-fi systém s Bluetooth, sportovní sedadla a přepínatelnou stabilizaci vozu S.ESP.

První kusy se dostanou k zákazníkům začátkem roku 2011, nicméně objednávky začne Citroën přijímat již 1. září a podle dosavadních informací je zájem veliký. A to přesto, že je v Británii o 30 000,– dražší než Mini John Cooper Works, a dokonce o 150 000,– dražší než vynikající Renault Clio 200.

Parametry vozidla Citroën DS3 Racing:

Hmotnost

cca 1 165 kg

Motor

řadový

Plnění motoru

turbo

Uložení motoru

vepředu napříč

Počet válců

4

Počet ventilů

16

Variabilní časování ventilů

sací/výfukové

Palivo

benzin

Objem

1 598 

Výkon

152 kW (207 koní)

Výkon/hmotnost

 177 koní/t

Točivý moment 

275 Nm

Zrychlení 0−100 

6,5 s

Max. rychlost 

235 km/h

Počet rychlostí 

6

Převodovka

manuální

Poháněná kola 

přední

Diferenciál

?

Udávaná spotřeba 

cca 7 l/100 km

Galerie

Komentáře