foto Driversweb.cz

Sportovní revoluce u VW – očekávejte neočekávané

Datum článku: 1.4.2013 | Autor textu: Martin Jánský

Volkswagen si konečně uvědomil, v čem spočívá těžiště jeho úspěchu, a rozhodl se tuto stěžejní vlastnost maximálně podpořit – všechna nová VW tak budou sportovní!

Čekali jsme, kdo s tím přijde první. XF, XJ, XKR-S GT nebo 458, F12 a FF, případně CLA, CLS, GLK, CLK... Zmatená směs písmen a čísel, kdo se v tom má vyznat? VW s typicky německou precizností a promyšleností přistoupil k čistce mezi jmény modelů. Po sjednocení designu a sjednocení techniky budou odteď mít i jména všech modelů jednotný smysl.

A může za to hlavně fenomenálně úspěšný Golf, který je letitou stálicí nabídky VW. Ve Wolfsburgu si konečně uvědomili, co může za jeho věčnou a nehynoucí slávu, a aplikovali stejný recept i na zbytek modelů. Kvalita, spolehlivost, ergonomie, prostor a pohodlí – ne, nic z toho (ok, možná okrajově). Za svůj úspěch vděčí sportovnímu jménu!

Nejde o žádnou falešnou sportovnost, jakou se prezentují nesmysly s rádoby chlapáckými jmény jako Charger, Diablo nebo GT3 RS 4.0, ale ryzí a nezkalený atletismus v podobě cviček, bílého tílka a červených trenýrek. Tak byl již od počátku koncipován i Golf. Hlavice řadicí páky ve tvaru golfového míčku u GTI verze je jen špičkou ledovce – kufr byl vždy tvarován přesně podle golfových bagů, prostor na zadních sedačkách odpovídal výšce průměrného caddyho a všechna tlačítka musela jít mačkat i v golfových rukavicích. Podvozek pak technici ladili ne v Zeleném pekle Ringu, ale na greenu Golf de Andtratx na Mallorce, nejnáročnějším golfovém hřišti Evropy.

Všechny modely se tedy budou nově jmenovat podle sportovních odvětví. Skok do dálky, squash, fotbal, kriket, bruslení – tahle všechna emotivní jména vyjadřující vrcholné snoubení talentu s pílí by měla být inspirací pro vaši radost za volantem, a samozřejmě také inspirací pro prodejní úspěchy. Zpočátku bude možná obtížné zapamatovat si všech osmnáct nově pojmenovaných modelů, ale brzy zjistíte, jak přirozeně jejich názvy působí.

 Up! – Jump!

Polo – Bocca

Golf

Beetle - Aquabelle

Jetta - Squash

Touran - Curling

Tiguan - Freerun

Scirocco - Javelin

Passat - Soccer

Cc - Archer

Phaeton - Cannonade

Sharan - Cricket

Touareg - Hunter

Caddy - Skate

Multivan - Cycle

Transporter - Marathon

Caravelle - Rugby

Amarok – Surfer

Crafter – Triathlon

V Up!u/Jump!u budete poskakovat za volantem, aby to aspoň trochu jelo, Passatem/Soccerem jezdí manažeři, kteří mají obvykle účes fotbalistů a polovinu jejich inteligence, boční linie střechy CC/Archeru jako by byla inspirována trajektorií vystřeleného šípu, Multivan/Cycle pojede jen na směs nafty a krevních transfuzí (k doptání u pochybného týpka za benzinkou), Transporter/Marathon bude neúnavným společník na vašem dlouhém běhu životem, Sharan/Cricket odveze naráz celý kriketový tým (čímž se skutečně utuží týmový duch) a do zádě Touranu/Curlingu se vejde rovnou celé ledové hřiště i s odkládacím prostorem pro košťátka a žulové kameny.

Aby továrna dále podpořila charakter jednotlivých modelů, změní se i některé prvky ve výbavě. Polo/Bocca bude mít místo standardní hlavice řadicí páky kovovou kouli odpovídající velikostí a hmotností hernímu nářadí. Model Phaeton/Cannonade bude mít v základní výbavě v zadních dveřích místo otvoru na uložení deštníku prostor na uložení krátké zbraně, do verze Long se pak vejde i malorážka.

Základní čalounění modelu Caravelle/Rugby nebude šedé ani černé, ale červeno-hnědé, což odpovídá přesně barvám míče na rugby. Verze pro Evropu bude postrádat oba nárazníky, prahy a boční ochranné lišty a ve výbavě nebudou airbagy, tato vyměklá výbava je vyhrazena pouze pro srabáckou americkou verzi s názvem Football. Amarok/Surfer bude mít v základu nosič na surfy se dvěma prkny v barvě karoserie (možno i v růžové Hello Kitty s individuálním potiskem se srdíčky a kytičkami). Na přání bude korba zevnitř vodotěsná pro naplnění vodou a umělé vlny bude vytvářet mixér zpřevodovaný od motoru.

Pro zákazníky bude samozřejmě připraven inovovaný zážitkový program s vrcholem v podobě olympijských her, kdy se svým autem budou moci soutěžit v dané disciplíně. Ve fotbalu se budou účastnit i současní mistři světa z týmu TopGear v hvězdné sestavě Clarkson/May/Hammond/Stig. Účastníkům v modelu Beetle/Aquabelle bude v případě utonutí vráceno startovné.

A zákulisní perlička na závěr. Vedení zvažovalo ponechat název i Polu, ale průzkum mezi veřejností ukázal, že viktoriánský hokejbal na koních nikdo mimo Británii a její bývalé kolonie nezná a než pozorovat partu topících se šašků v koupacích čepicích, je zábavnější sledovat lachtany, jak umí žonglovat s míčem.

A pokud vám tohle celé přijde jako pořádná konina, podívejte se do kalendáře na dnešní datum :-)

 

Připraveno ve spolupráci s Autogrip.sk a Roadlife.sk

Grafická úprava fotek: CypoDesign

Galerie

Komentáře