foto Driversweb.cz

Peugeot HX1 koncept – moderní francouzský luxus

Datum článku: 29.8.2011 | Autor textu: Martin Jánský

Peugeot přichystal do Frankfurtu představení konceptu nekonvenční luxusní šestimístné limuzínu/MPV. Podíváme se mu na zoubek.

Tak je to limuzína nabo MPV? Těžko říci. Na limuzínu nemá tříprostorovou karoserii a na MPV není dost užitkové. Kočkopes? Snahy o nekonvenční luxusní vůz už tu byly, ale buď u Peugeotu nezaregistrovali tragický neúspěch Vel Satisu od Renaultu a Signumu od Opelu, nebo ví víc než konkurence.

HX1 rozhodně nebude trpět nedostatkem prostoru. Šířka 1 990 a výška 1 373 připomíná spíše proporce supersportů, ale délka 4 954 mm nenechá nikoho na pochybách, že o místo pro nohy se nebude muset bát.

Primárně čtyřmístný luxusní interiér má vzadu ještě dvě sedačky navíc, pokud je ale nevyužíváte, mají pasažéři ve druhé řadě kolem sebe prostoru jako v Maybachu. Jedním z účelů HX1 je demonstrovat budoucí přístup Peugeotu k modularitě interiéru a jeho architektuře, a pokud jsou základními kritérii okázale luxusní prostředí a místo pro natažené nohy cestujících vzadu a jedním z výrazových prsotředků futuristické dveře otevírané vzhůru, nové Peugeoty by s nám mohly hodně líbit.

Fotky detailů v interiéru ale Peugeot neuvolnil, takže otázku luxusu a modularity nechme zatím stranou. Dalším účelem kocenptu je představit přístup k efektivitě provozu. Základem je nejpokročilejší verze pohonu Hybrid4, která je tvořena dieselovým 2,2 litrem s výkonem 210 koní pohánějcím přední kola, na zadní nápravě je 100 koňový elektromotor. Jen na baterie jde ujet až 30 km, takže není divu, že kombinovaná spotřeba má být 3,2 l/100 km, hluboko pod současným nejúspornějším motorem 1,6 e-HDi, který při 115 koních udává 4,5 l.

Dalším příspěvkem ke skvělé efektivitě je aerodynamický tvar karoserie. Poprvé u Peugeotu využívá i aktivní aerodynamické prvky, které pomohou srazit součinitel odporu na velmi zajímavých 0,28. Nic vám to neříká? A co takhle když vám povíme, že Ferrari 458 Italia, jehož tvary silně diktoval větrný tunel, má tutéž hodnotu podstatně vyšších 0,330? Už vás to také začalo zajímat? Příklad aktivních aerodynamických prvků na zádi ukazuje, jak moc daleko Peugeot zašel. Výsledkem samozřejmě není jen lepší spotřeba, ale i stabilita a nižší hlučnost, což ocení nejen nudní spořílci.

 

HX1 je primárně showcar, které nesměřuje do výroby, ale můžete si být jistí, že prvky, které předvádí, najdete u sériových Peugeotů už hodně brzy. Tedy snad kromě těch origami dveří. Zdá se ale, že budoucí Peugeoty budou hodně zajímavé. Vizuálně, technicky a podle zkušeností s RCZ a 508 zřejmě i jízdně. Renesance Peugeotu? Nejsme proti, dobrých aut není nikdy dost!

Názor Driverswebu: V souboji o nejkrásnější koncept Frankfurtu spolu budou bojovat Peugeot a Kia? Kdo by to byl řekl...

Galerie

Komentáře