foto Driversweb.cz

Rekordní Škoda Octavia RS v Bonneville – info + video

Datum článku: 30.8.2011 | Autor textu: Martin Jánský

Upravená Octavia RS vzbudila v Kalifornii pořádný rozruch. Nejenže zvládla 320 km/h, ale rovnou překonala i dosavadní rekord pro třídu do dvou litrů objemu. Výsledkem je 363 km/h. Naprosto neuvěřitelné! /// UPDATE - máme poslední video přímo z rekordní jízdy!

Telegraficky: oslava 10. výročí značky RS, tým nadšených britských inženýrů, pisálek Richard Meaden z magazínu Evo za volantem, výlet na Bonneville s cílem trhnout 200 mph (320 km/h).

Z karoserie zmizelo vše, co by zhoršovalo aerodynamiku. Interiér byl odlehčený o 250 kg, ale masivní bezpečnostní rám většinu kil vrátil zpět. Pro maximální rychlost není váhá důležitá, pro stabilitu se ale kila hodí. Upravený podvozek se posadil na 23 palcová kola s pneumatikami Goodyear Eagle, které odpovídají těm na předních kolech dragsterů. Foukají se na 4,1 baru. Kvůli aerodynamice šly pryč zadní brzdy, na solné pláni stejně není do čeho narazit. Místo nich je v zádi brzdící padák, který pomůže předním brzdám.

Čtyřválec 2,0 TSI upravila britská firma Race Developments, změny se dotkly prakticky všech částí motoru. Odlehčená kliková hřídel, upravená hlava válců a výfuk, nejdůležitější je nové obrovské turbo Garrett, které začíná správně fungovat až kolem 4 500 ot/min, poskytuje dvojnásobek vzduchu než sériové a výkon v 7 500 je kolem 600 koní. Posledním detailem bylo vysokooktanové závodní palivo, což ale v Americe pověstné mizernými palivy může klidně znamenat normální Natural 95. Převodovka, věřte nebo ne, je z Octavie Greenline, kvůli delším převodům.

Výsledek? Nejprve pohodlné překonání magické hranice 200 mph (320 km/h). Rekord pro sériová auta (čili ne kompletní stavby) s motorem do dvou litrů leže na úrovni 216 mph (345 km/h), což Octavia s přehledem překonala a dvěma jízdami o rychlostech 225 a 228 mph stanovila finální rekord na zprůměrovaných 227,080 mph, tedy 363 km/h. Richard popisoval, že ho trochu překvapil prokluz kol při řazení na pětku ve 180 mph, taková to je bestie. Gratulujeme Škodovce k fantastickému úspěchu a víc entuziasmu do dalších bláznivých petrolheadovských akcí, tenhle marketing se nám zamlouvá!

Galerie

Komentáře