foto Driversweb.cz

Totální automobilové šílenství – BLOG

Datum článku: 9.4.2017 | Autor textu: Martin Jánský

Může auto určené na trať fungovat i na silnici? Je absolutní rychlost skutečně tak důležitá? A kolik koní potřebujeme na to, abychom se bavili?

Žijeme v šílené době. Auta s dvěma sty koni jsou považována za pomalá, protože i obyčejné svižné nákupní tašky jich mají přes tři stovky. Na čtyřech zábava teprve začíná, pět set je akorát pro rychlé limuzíny, gran turisma jich mají rovnou šest set. Až nad sedmi stovkami začíná teritorium supersportů a jen ten, kdo jich má přes devět set, má právo řadit se do výjimečné skupiny hyperrychlých aut, která atakují (nebo rovnou překračují) bláznivou rychlost 400 km/h.

To jsou čísla, která si před pár dekádami nedovedl představit ani ten největší snílek. Některá silniční auta jsou tak rychlá, že by se klidně mohla kvalifikovat v závodech. A brzy dokonce dorazí taková, která by ty závody nejspíš vyhrála. Aston Martin s inženýrským mágem stáje Red Bull, Adrianem Neweym, staví silniční raketu, která má přinést výkony speciálů série LMP1 běžným smrtelníkům. A aby v tom nebyli sami, Mercedes-AMG připravuje legální silniční auto s motorem z Formule 1. To se svět už fakt zbláznil?!

Celé tohle šílenství je totiž úplně zbytečné. To poslední, co svět potřebuje, je závodní auto na silnici. Závodní auta patří na závodní tratě – na silnici nepotřebujete tuny přítlaku a karbonovou plochou podlahu, když jí budete neustále dřít o hrboly, nepotřebujete nekonečný grip, ale poddajnost, nepotřebujete tisíc koní, když jsou všude radary. Celé je to prostě postavené na hlavu. Tahle auta budou fungovat jen na pár silnicích a zákony budou překračovat už po zařazení dvojky. Hloupé. Zbytečné. Absurdní.

A já jim stejně fandím! Držím jim palce, aby to dokázali, a přišli s autem, ze kterého si celý automobilový svět sedne na zadek. Nepoběžím si ho koupit, nebudu o něm všem vyprávět, ani si jeho plakát nepověsím na zeď, ale bude mě hřát představa, že něco takového existuje a skutečně jezdí. Auto, které posouvá hranici rychlosti a šílenství zase o pořádný kus dál. Auto, se kterým se příští dekády budou všichni poměřovat, budou k němu vzhlížet, budou se jím inspirovat.

Žijeme totiž v úžasné době. Alfa prodává karbonový supersport s motorem uprostřed a nejlepší superlimuzínu na trhu, Alpine se vrátil s kouzelným retro designem, Jaguar má v nabídce sporťák, který je sexy jako legendární E-Type. GT-R má neskutečný poměr rychlosti k ceně, NSX vyráží všem dech svými schopnostmi a brzy se dočkáme i oživené Supry. Na posčítání všech skvělých hot hatchů vám nebude stačit ani všechny vaše prsty.

Ferrari jsou ještě úžasnější stroje než dřív a klidně s nimi můžete jezdit denně, šílená Lamba vám neuhryznou hlavu, Porsche dělá z řidičské dokonalosti prostý standard a McLaren se za pár let naučil stavět ty nejlepší a nejrychlejší supersporty. Dokonce i musclecars už umí zatáčet!

A i když si žádné z nich nemůžete dovolit, pořád si můžete vybírat z pár dostupných aut, která vám zaručeně roztáhnou koutky úst až k uším – Fiesta ST, Miata, Toyobaru nebo Mustang GT.

Žijeme v úžasné automobilové době. Užívejme si ji!

Komentáře