foto Driversweb.cz

Jaguar C-X75 – první hybridní supersport na světě

Datum článku: 6.5.2011 | Autor textu: Martin Jánský

To, co jsme tak trochu tušili, se stalo skutečností. Jaguat začne vyrábět sériovou verzi svého veleúspěšného konceptu C-X75.

Projekt výroby omezené série exkluzivního supersportu na bázi konceptu C-X75 se zrodil z dohody mezi Jaguarem, mateřskou společností Tata a Frankem Williamsem, majitelem týmu Formule 1. Cílem bude sdílení pokrokových technologií mezi partnery, automobilce Tata tato smlouva také lehce pootevírá dveře do světa F1. Jedním z plodů této spolupráce je právě malosériová výroba hybridního supersportu, náhrady XJ220 a nové vlajkové lodi Jaguaru.

Cílem je od roku 2013 vyrobit 250 kusů (z nichž by dokonce 50 mělo být v závodní specifikaci) s cenou do 30 milionů Kč i s daní. Většina z vyprodukovaných aut bude mít pohon kombinující elektromotor s bateriemi dobíjenými patrně přeplňovaným čtyřválcem 1.6 (nejspíš jak turbodmychadlem, tak i kompresorem!) velmi podobným tomu, kterými budou poháněny monoposty F1 již od sezony 2013, nicméně část, a patrně půjde až o jedny z posledních vyrobených vozů, by jich mohla mít i původní koncepci s mini turbínami jakožto dobíječi baterií. C-X75 (ačkoliv jméno se ještě může změnit) bude fungovat i jako plug-in hybrid, na nabité baterie by měl ujet kolem 50 km, což by mělo rezultovat v emise C02 výrazně pod 99 g/km.

Ale neděste se, nebude to žádný lenoch! Jaguar by rád pokořil Veyron, a tak C-X75 nadopuje celkovým výkonem kolem 1 000 koní, což by mělo stačit na maximálku přes 320 km/h (což není tak strhující) a zrychlení 0-100 km/h do 3 sekund a na 160 pod šest (což naopak ohromující je!). Tým Williams by měl pomoci udržet celkovou váhu pod 1 400 kg, takže by nový supersportovní Jag měl být nejen pekelně rychlý, ale i ďábelsky mrštný. Bude se vám líbit? Oproti konceptu dojde nejspíše jen pár drobným designovým změnám vynuceným aerodynamikou, takže pokud jste si z konceptu sedli na zadek stejně jako my, budete určitě unešeni!

Názor Driverswebu: Důstojný nástupce XJ220. Vzpoměňte si na nás, až poprvé vyjede na silnici – tohle auto pořádně změní pravidla hry!

Galerie

Komentáře