foto Driversweb.cz

Cadillac Ciel – stylový doplněk Pebble Beach

Datum článku: 19.8.2011 | Autor textu: Martin Jánský

Amerika vzpomíná na léta své největší slávy. A kde jinde se předvézt, než na nejslavnější akci těch nejstylovějších aut.

Pebble Beach Concours d’Elegancese je tím nejslavnějším srazem nejcennějších a nejvypiplanějších historických aut ze všech koutů světa. Každý, kdo má sbírku automobilových skvostů, přiveze nějakého svého miláčka ukázet světu. Pebble Beach se ale také postupně stala poněkud snobskou záležitostí, kde vám ve stáncích mezi automobilovými exponáty neukazují od oleje umazaní, zarostlí chlápci, jak dokáži zrenovovat váš Buick ze třicátých let, nýbrž uhlazení elegáni v oblecích vám zkusí prodat jachtu nebo ostrov v tichomoří. Držte špatně sklenku se šampaňským nebo naberte kaviár nožem a ochranka vás okamžitě vyhodí z hranic pozemku. Na Pebble Beach se díky tomuto trendu začaly postupně představovat i nové koncepty a modely přesně pro tenhle druh lidí. Exkluzivní supersporty, luxusní limuzíny. V posledních letech třeba Bugatti Veyron Grand Sport , Bentley Continental GT nebo letos Lexus GS. Dnes se ukázal i koncept Cadillac Ciel. A tomu účast odepřít naprosto nelze.

Ohromující koncept čtyřdveřového, čtyřmístného kabrioletu se na Pebble Beach naprosto hodí. Ciel (francouzky "nebe") je moderní ukázkou toho, proč byla historická americká auta tak oblíbená. Luxus, autorita, klid, sebejistota. Skvost!

Američané milují své Cadillacy, znamenají pro ně to, co pro nás třeba právě Bentley. To nejlepší, co dokážeme postavit, to nejlepší, co si můžeme dovolit. Poslední Cadillacy tomu byly ale na hony vzdálené, například "překapotovaný" Saab 9-3 alias Cadillac BLS. Těm se smaál celý svět. Ale Cielu se nikdo smát nebude, všichni budou jen zírat s otevřenou pusou, a přesně to je ten pocit, který má správný Cadillac vyvolat. Úžas. A touha.

Asi vás čeká pořádný šok, když se podíváte pod kapotu. Žádný V8, ani V12, skromný šestiválec 3,6 má dvě turbodmychadla a je spřažen s (nádech) hybridním systémem (zvykejte si). Díky tomu nebude mít tenhle opulentně luxusní Cadillac cejch zabijáka planeta a arabského přisluhovače. Skvělé! Víc už snad ani není třeba dodávat, už teď ho buď milujete nebo nenávidíte. A nakonec, je to jen koncept, jehož výrobu si nikdo netroufne potvrdit ani odhadnout. Určitě ale naznačuje budoucnost značky a zdůrazňuje historický odkaz, který už nechtějí v budoucnosti znovu ztratit. A to je po čertech dobrá cesta.

Názor Driverswebu: Už je na čase, aby se americký automobilový průmysl konečně oklepal z krize, ve které se posledních pár dekád nachází, a začal konečně vyrábět auta, na které by američani mohli být opravdu hrdí. Tohle je rozhodně jedno z nich.

 

 

Galerie

Komentáře