foto Driversweb.cz

Ferrari Superamerica 45 – jediné svého druhu

Datum článku: 19.5.2011 | Autor textu: Martin Jánský

Jeden americký sběratel Ferrari si nechal na zakázku postavit speciál. A my mu pořádně závidíme!

O víkendu se koná tradiční přehlídka Concours d'Elegance Villa d’Este, kde si odbude premiéru tohle velmi speciální Ferrari. Newyorkský sběratel Ferrari a ředitel realitní společnosti Peter Kalikow si nechal toto auto navrhnout a pojmenovat u příležitosti 45. výročí, kdy si koupil u Ferrari první model. Krásná příležitost, ještě krásnější oslava. Základ Superameriky 45 je samozřejmě vlajková loď Ferrari, model 599 Fiorano, vlastně spíše jeho jedinečná otevřená verze SA Aperta. Otáčecí střecha, přebraná z památné 575M Superamerica, je místo původního skla vyrobená z karbonu a skrývá se pod taktéž karbonovou zadní kapotu. SA Aperta měla pouze lehkou látkovou pláštěnku.

Kombinace laku Blue Antille a chromovaných prvků je vidět nejen na karoserii, ale i na kolech, chromovaná je i přední mřížka chladiče, A-sloupky, zrcátka a kliky, a celé to krásně kontrastuje s tmavě modrým předním lízátkem, bočními prahy a zadním difuzorem. Celé tohle barevné ladění odpovídá Kalikowově prvnímu Ferrari 1961 400 Superamerica cabriolet (aha, takže první Ferrari kupoval ojeté). V interiéru pak kontrastují tmavě modré karbonové prvky s Cuoio (tmavě béžová) kůží. Ferrari trvá na tom, že Superamerica 45 zůstane jediná svého druhu, a nepřipouští tak ani náznak eventuální malosériové výroby. Nicméně další použití skládací střechy na otáčivém pantu by mohlo kabriu 599 docela slušet, ne?

Názor Driverswebu: Jen zíráme s otevřenou pusou. Barevná kombinace je otázkou vkusu, ale jinak je to auto fascinující. Nenecháte si taky nějaké Ferrari postavit?

Galerie

Komentáře